Vredespaleis Internationaal Gerechtshof
Het Vredespaleis is geen paleis voor koningen maar een administratief gebouw. Hier zetelen het Internationaal Gerechtshof, het enige gerechtelijke orgaan van de Verenigde Naties buiten New York, en het Permanent Hof van Arbitrage. Ook de prestigieuze Bibliotheek van het Vredespaleis en de Haagse Academie voor Internationaal Recht zijn hier gehuisvest.
Vredespaleis rondleidingen
Het Vredespaleis is niet open voor het publiek maar er worden enkele dagen per jaar rondleidingen gegeven. Geregeld zijn er rondleidingen door de tuin. Naast het ingangshek van het Vredespaleis staat een apart gebouwtje met daarin het bezoekerscentrum. Hier vertelt een expositie aan de hand van foto's over de totstandkoming van het Vredespaleis en de internationale organisaties die hier gevestigd zijn. Een audiotour geeft uitleg bij wat je ziet. Lees hier over de rondleidingen in het Vredespaleis
Het onstaan van het Vredespaleis
Kort nadat Den Haag in 1899 gastheer was van de Eerste Wereldvredesconferentie, werd besloten om een 'tempel van vrede' te bouwen. De afgevaardigden van 26 landen besloten om een Permanent Hof van Arbitrage op te richten, een hof om internationale geschillen te vergemakkelijken en op te lossen. Er was dus een geschikt gebouw nodig om dit hof te huisvesten.
Andrew Carnegie
De Amerikaanse staalmagnaat Andrew Carnegie werd benaderd en hij stemde ermee in om $ 1,5 miljoen te doneren. Carnegie stelde één voorwaarde: er moest ook een juridische bibliotheek komen. De Carnegie Foundation werd in 1904 opgericht om de fondsen te beheren en de bouw van het Vredespaleis te beheren.
De Bouw van het Vredespaleis
Er werd een wereldwijde architectuurwedstrijd uitgeschreven voor een ontwerp voor wat later het Vredespaleis werd. Uit meer dan twee-honderd voorstellen werd de Franse architect Louis Cordonnier (1854-1938) gekozen. De bouw begon in 1907 op het koninklijk landgoed Zorgvliet, waar de voormalige Nederlandse koningin Anna Paulowna ooit had gewoond.
Alle landen die het initiatief hadden genomen voor de bouw van het Vredespaleis werden gevraagd om middelen bij te dragen, zoals bouwmaterialen en kunstwerken voor de decoratie van het gebouw. Er kwam marmer uit Italië, vazen uit China, Perzische tapijten uit Iran, deuren uit België, hout uit Indonesië en nog veel meer. Het VredespaleisDit gebouw in neorenaissancestijl werd officieel geopend op 28 augustus 1913.
Het Vresespaleis was heel modern voor zijn tijd. Bij de bouw werd ook een lift, elektrische verlichting en centrale verwarming aangebracht.
Groep Nederlandse kunstenaars
Voor de decoratie van het Vredespaleis ging een groep Nederlandse kunstenaars aan de slag die net als de architect een voorliefde hadden voor historiserende stijlen. Ook de natuur vormde een belangrijke inspiratiebron: overal in het paleis zijn bloemen en planten te zien, verweven met oeroude symbolen van vrede en recht. De Haagse fabriek Pander en de Delftse firma Braat waren belangrijke leveranciers van het meubilair, Rozenburg en De Porceleyne Fles verzorgden het sierlijke tegelwerk voor de wanden.
Tuin
Geldschieter Andrew Carnegie had als wens dat het Vredespaleis los in zijn omgeving zou komen te staan, omringd door een tuin. Ook voor het ontwerp van de tuin werd een wedstrijd uitgeschreven. Deze werd gewonnen door de Britse tuinarchitect Thomas Mawson.
Vredesgedachte
Mawson liet de vredesgedachte in allerhande botanische elementen terugkomen: scherpe doornen werden vermeden en er werd vooral voor bomen en heesters gekozen met kleine bladeren, zodat er zoveel mogelijk licht de tuin in zou vallen. Voor de grote vijver werd gebruik gemaakt van een natuurlijke waterloop uit de duinen.
En waar water -net als vrede- staat voor de basisvoorwaarde van leven, zo symboliseren de rozen in het rosarium de liefde. Doordat de oude bomen van Zorgvliet de tuin afschermen van de drukke stad, is de tuin een oase van rust.
Opening
In zes jaar tijd werd het Paleis gebouwd en in 1913 werd, in aanwezigheid van de koninklijke familie, geldschieter Andrew Carnegie en een internationale groep van rechtsgeleerden, politici en pacifisten, de sleutel van het Vredespaleis overhandigd aan de bewoner: het Permanente Hof van Arbitrage. Een jaar later brak wrang genoeg de Eerste Wereldoorlog uit.
Eeuwige vredesvlam
Tegenwoordig staat naast de ingang van het Vredespaleis de Eeuwige Vredesvlam, met als tekst: "May all beings find peace". Het monument is sinds 2004 omringd door het Wereldvredespad, bestaande uit een rand van 196 stenen en steentjes uit 196 landen. Sommige stenen zijn bijzonder: zo ligt er een brok steen uit de Berlijnse Muur en een steen van het Robbeneiland, waar Nelson Mandela jarenlang gevangen zat.
Adres: Vredespaleis en Bezoekerscentrum, Carnegieplein 12, Den Haag
Openingstijden bezoekerscentrum: 13:00 uur tot 17:00 uur, gesloten op maandag en dinsdag
Lees verder: Vredespaleis, bezoekerscentrum en rondleidingen
Volgend artikel: Paleis Noordeinde
Vorig artikel: Fietstour met gids langs de hoogtepunten van Den Haag
foto"s Sonja Brok en Marianne Crone