den haag binnenhofden haag lange voorhoutden-haag-plein-terrasscheveningen-kurhaus-strandden haag paleis noordeindeden haag binnenhof hofvijverscheveningen-pierden haag grote marktden haag paleistuin

scheveningen-kurhaus-strand

Langste flatgebouw van Den Haag

Veel Nederlandse steden in Nederland kennen een 'Chinese Muur'. Dat zijn dan meestal Chinese restaurants met die naam als uithangbord. Den Haag heeft als enige stad in Nederland een ‘echte 'Chinese Muur'. Een flat van zes woonlagen hoog en meer dan een halve kilometer lang, vlakbij Kijkduin en destijds, ruim 50 jaar geleden, het langste woongebouw van Nederland. 

Den-haag_chinese-muur-flats

Chinese Muur
De Haagse Chinese Muur markeert het einde van de langste laan van Nederland, de Laan van Meerdervoort (6 kilometer lang) en ligt in de flauwe een bocht met de Ockenburgweg naar Loosduinen. De architecten Jan Wils en Fop Ottenhof hebben de flat als een windscherm ontworpen om de achterliggende nieuwbouwwijk Waldeck te beschermen tegen de wind uit zee.

Den-haag_chinese-muur

De Chinese Muur was in 1965 een revolutionair flatgebouw en is dat eigenlijk nog steeds met zijn lengte van 550 meter, 30 trappenhuizen en 360 woningen. Het gebouw is ondanks zijn lengte en simpele gevel niet saai, vooral door de flauwe bocht en de ‘sierende elementen’ zoals geleding, kleur en textuur.

Niemand had ervaring
Aan de Chinese Muur is bijna vier jaar lang gebouwd voordat deze in 1965 werd opgeleverd. De woonwijk Waldeck moest toen nog gerealiseerd worden en is pas aan het einde van de jaren ’60 opgeleverd. De eigenaar van het grondgebied waarop de Chinese Muur gebouwd werd gaf architectenbureau Wils en Ottenhof opdracht voor het ontwerp. Dit was niet zonder risico, want met de ontwikkeling van zo’n lang woongebouw had geen enkele bouwmaatschappij ervaring.

Den-haag_chinese-muur-flats

Maar de bouw werd slim aangepakt. Het gebouw werd in zeven segmenten opgetrokken, zodat begin 1965 een groot deel al enkele jaren werd bewoond, terwijl het appartementengebouw als geheel nog niet klaar was.

Luxueus en prijzig
Het geheel werd uiteindelijk een groot succes en dat was mede te danken aan de inbreng van de architecten Jan Wils (1891-1972, bekend van de Papaverhof in de Bloemenbuurt van Den Haag) en Fop Ottenhof (1906-1968, bekend van zijn bijdragen aan diverse Haagse wederopbouwwijken).

Den-haag_chinese-muur

De flats met drie, vier of vijf kamers, geschaard rond een eveneens als woonruimte bedoelde grote hal waren, naar de maatstaven van 1965, luxueus en prijzig. Anno nu worden de woningindeling, het uiterlijk en de ligging van het gebouw ook nog steeds positief gewaardeerd.

Locatie:
Hoek van Laan van Meerdervoort en Ockenburghstraat.

Volgend artikel: Nirwana het eerste flatgebouw in Nederland
Vorig artikel: Catshuis het Nederlandse 'Witte Huis'

Den-haag_chinese-muur-flats.

Reageer op dit artikel
Mail de redactie
Share dit artikel op Facebook!
Tweet dit artikel op Twitter!
Deel dit artikel!
04-02-2018

T. Steenbergen | Bij dit appartemencomplex is onlangs een informatiebord geplaatst waarop te lezen is dat het gebouw 5500,8 meter lang zou zijn. Dat is dus 10 x zo lang als de werkelijkheid..... Beetje overdrijven mag best maar dit vind ik toch wat overdreven!