Standbeeld voor Haagse stripfiguur Harry
In Den Haag staan veel standbeelden. Vooral van de Oranje's en beroemdheden uit de Haagse en vaderlandse geschiedenis. Met Haagse Harry is er een geheel eigentijds beeld bij gekomen, waar niet alleen de Hagenaar van nu zich aan verlustigd. De plek op de Grote Markt is uitgegroeid tot een echte hotspot voor selfies.
Haagse Harry, de Manneken Pis van Den Haag?
Haagse Harry is in ieder geval een icoon voor de stad. En iedereen die op de Grote Martkt van Den Haag komt wil met Harry op de foto en even over zijn blote buik aaien.Tot zover de overeenkomsten. Haagse Harry is een kleurrijke reus. Als standbeeld en als stripfiguur. Tot nu toe is hij vooral in Den Haag bekend, maar dat verandert snel.
Rauwe relsupport van ADO Den Haag
De Haagse tekenaar Marnix Rueb bedacht Harry nadat hij een tijdje in de Schilderswijk had gewoond. Hij heeft in totaal vijf albums gemaakt over de plat Haags pratende stripfiguur. Rueb verzon voor het dialect van zijn grofgebekte, rauwe relsupporter van ADO Den Haag een eigen fonetisch schrift. Dat leidde ook tot grappige taalboekjes, zoals ‘Ut Groen-Geile Boekie vannut Haags’, geschreven met de Haagse cabaretier Sjaak Bral en de broer van Rueb, Robert-Jan.
De mazzol
In 1994 verscheen het eerste album van Haagse Harry uit, Kap Nâh. Rueb gaf het boek in eigen beheer uit. Na zijn overlijden in 2014, op 59 jarige leeftijd, verscheen in 2016 het album ‘De mazzol!!, Kap Nâh,’ met een selectie van losse tekeningen en ongepubliceerd en weinig bekend werk uit Marnix' (digitaal) archief. Dit boek is samengesteld door broer Robert-Jan Rueb.
Cultuurprijs van de stad Den Haag
In datzelfde jaar krijgt Marnix Rueb postuum de cultuurprijs van de stad Den Haag. Aan deze prijs is een geldbedrag verbonden en daarmee is het standbeeld van Haagse op de Grote Markt gefinancierd. Het standbeeld is gemaakt door de Haagse keramist Rob Daenen. Op het shirt van Harry staat in fonetisch Haags dialect geschreven: Kap Nâh!! Lekkâh Belangrèk - (Vertaald: Kap nou!! Lekker Belangrijk)
Standbeeld Haagse Harry
Grote Markt (boven de entree naar de tramtunnel)
Volgend artikel: Catshuis het Nederlandse 'Witte Huis'
Vorig artikel: Chinese Muur, een halve kilometer flatgebouwen
Foto's Albert van den Boomen