Haagser dan Louis Couperus kan het niet
‘Zo ik dan iets ben, ben ik een Hagenaar... ‘. Wie kent deze beroemde uitspraak niet. Hij is afkomstig van één van de grootste Nederlandse schrijvers, Louis Couperus. Geboren aan de Mauritskade in Den Haag, getogen in voormalig Nederlands Indië en later weer in Den Haag, waar hij een haat liefde verhouding mee had.
Let op: HET LOUIS COUPERUSMUSEUM IS PERMANENT GESLOTEN
Geen bezoek aan de Hofstad zonder een groet aan Couperus
Niettemin behoren zijn Haagse romans en novellen nog steeds tot het beste wat hij geschreven heeft. Wil je Den Haag, of beter gezegd, de Haagse bovenlaag aan het einde van de 19de eeuw en het eerste kwart van de 20ste eeuw beter leren kennen, lees dan ‘De boeken der Kleine Zielen’, ‘Van oude mensen, die dingen die voorbij gaan’, 'Eline Vere', of 'Extase, Metamorfose', één van de vele verhalen van Couperus over Den Haag of om in stijl te blijven: over ’s Gravenhage, de Residentie, de Hofstad. Geen tijd om te lezen? Breng dan in ieder geval een bezoek aan het unieke Couperus Museum.
Woonhuizen
Het museum is gevestigd op de parterre van Javastraat 17 in de Haagse Archipelbuurt, de negentiende-eeuwse stadswijk waar zoveel personages uit Couperus’ Haagse romans ronddwalen. Couperus kende de buurt als geen ander. Als schooljongen woonde hij aan Nassauplein 4, en zijn eerste roman schreef hij aan de Surinamestraat 20, één van de mooiste straten van de Archipelbuurt met een borstbeeld van Couperus aan de kopse kant. Het museum bevindt zich schuin tegenover de Surinamestraat.
Voordrachtskunstenaar Albert Vogel
Het huis aan Javastraat 17 heeft geen persoonlijke banden met de Louis Couperus. Het was een studio en galerie voor moderne kunst van de Haagse voordrachtkunstenaar Albert Vogel. Deze heeft echter met zijn voordrachten, grammofoonplaten en publicaties, vanaf de Tweede Wereldoorlog tot aan zijn dood in 1982, onvermoeibaar gestreden voor een grotere erkenning van het werk van Couperus.
Het bureau van Couperus
In het museum zijn onder meer het authentieke bureau van Couperus te zien met bijbehorende stoel, eerste drukken van zijn werk, een lamp uit zijn bezit en portretten van zijn vader en grootvader. Geregeld organiseert het museum bijzondere tentoonstellingen die altijd een link hebben met het leven en werk van Couperus. Vind je het leuk om een rondleiding te krijgen door het museum dan kan je altijd aansluiten bij een zogenaamde instap-rondleiding. Op de website van het museum staan de actuele data vermeld (onder activiteiten).
Wandeltochten en rondvaarten
Het Louis Couperus Museum organiseert ook leuke Couperuswandelingen in de buurt, themawandelingen die passen bij de tentoonstelling van het moment en zelfs Couperus vaartochten in samenwerking met de Willemsvaart. Alle wandelingen en de boottocht staan onder leiding van een echte Couperusliefhebber en deskundige. Meer informatie over de wandelingen en de vaartochten vind je op de website van het museum.
Openingstijden: woensdag tot en met zondag van 12.00 tot 17.00 uur, met uitzondering van de kerstdagen en nieuwjaarsdag.
Bereikbaarheid: de auto kan je voor het museum (betaald) parkeren of in de buurt. Kom je met de tram, neem dan 9 richting Scheveningen (halte Koninginnegracht/Javastraat) of tram 1. Vanaf Centraal Station Den Haag kan je ook de bussen 22 of 24 pakken richting Duinzicht.
Louis Couperus Museum
Javastraat 17
2585 AB Den Haag