Ruim 130 jaar autogeschiedenis bij Louwman Den Haag
Ruim 250 antieke en klassieke automobielen, op één plek verenigd en te bewonderen in het Louwman Museum in Den Haag. Volgens kenners één van de mooiste collecties ter wereld. Het museum herbergt in ieder geval ’s werelds oudste privécollectie automobielen.
De verzameling automobielen is vanaf 1934 bijeen gebracht door twee generaties van de familie Louwman en groeit nog steeds. Het museumgebouw aan de rand van Den Haag is speciaal ontworpen om de collectie te huisvesten in de stad waar P.W. Louwman ooit begon met de verkoop van Dodge en Chrysler automobielen.
Zowel de Amerikaanse architect Michael Graves als de landschapsarchitect Lodewijk Baljon hebben rekening gehouden met de historische omgeving, vlakbij het Haagse Bos en paleis Huis ten Bosch.
Benz Motor Car uit 1886
De oudste auto in het museum stamt uit 1886, de Benz Patent Motor Car. Hoewel verschillende pioniers al pogingen hadden ondernomen om een automobiel te maken, is deze door Karl Benz ontworpen driewieler de eerste gepatenteerde auto. Het voertuig was van meet af aan als automobiel bedoeld en ook gewoon te koop. Bertha, de echtgenote van Karl Benz, heeft met deze auto de eerste grotere autorit ter wereld gemaakt.
De jongste auto stamt uit 2013: een Toyota Camry Nascar (een raceauto). Martin Lee Truex Jr. reed met deze Toyota Camry de Sprint Cup 2013 op Daytona International Speedway in Daytona Beach, Florida.
Van Chevy tot Joswin Limousine
Elke automobiel vertelt zijn eigen verhaal en levert daarmee zijn eigen bijdrage aan de geschiedenis. Het zijn spiegels van de cultuur. En de collectie blijft groeien. Zo valt sinds kort de meest begeerlijke versie van de Chevrolet Corvette in de Great Hall (de centrale hal) van het museum te bewonderen: een knalrode ‘split window’. Ook heeft het museum de hand weten te leggen op een Bébé Peugeot uit 1913, ontworpen door Ettore Bugatti.
Icoon
En wat te denken van de Citroën DS 19 uit 1956. Deze verwerft bij zijn introductie in 1955 al meteen een iconische status. Het ontwerp gaat tegen alle toen geldende conventies in en de techniek vormt een ware revolutie in autoland.
Of de Joswin Limousine, een uiterst zeldzaam en zeer imposant voertuig uit 1922, gemaakt door een kleinschalige Duitse automobielfabrikant, waarvan het interieur pure luxe ademt. En vergeet niet beroemde auto's uit films als The Godfather en Goldfinger (James Bond) te bekijken.
Puur genieten
Het is te veel om op te noemen. Op de website van het museum kan je alvast een voorproefje krijgen van wat je gaat zien. Kom je speciaal voor één automobiel dan is het zaak van te voren even te informeren of deze niet toevallig is uitgeleend voor een evenement. Niet alle automobielen staan altijd ‘op stal’.
Restaurant en museumwinkel
Het museum beschikt over een eigen restaurant, gelegen aan het ‘Museumplein’, een gezellige plek met een unieke jaren twintig uitstraling waar je bijvoorbeeld van een heerlijke ambachtelijke lunch kan genieten. De gevels aan het plein zijn origineel en de meesten zijn afkomstig van oorspronkelijk Haagse gebouwen. De lunch wordt vanaf 11.30 uur geserveerd en de openingstijden van het restaurant zijn gelijk aan die van het museum.
Wil je thuis nog nagenieten van je bezoek aan het Louwman Museum dan kan je in de museumshop terecht voor unieke automobiel producten.
Openingstijden: van dinsdag tot en met zondag van 10.00 uur tot 17.00 uur. Met een museumkaart, Ooievaarspas of Rotterdampas heb je gratis toegang. Op de website kan je een gratis audiotour downloaden en entreetickets bestellen.
Bereikbaarheid: met de auto is het museum vanuit Den Haag, of via de A12, A13 of A4 via de laan van Nieuw Oost Indië in nog geen 10 minuten te bereiken. Het museum beschikt over ruim voldoende (betaalde) parkeergelegenheid. Kom je met een voertuig ouder dan 40 jaar dan mag je kosteloos parkeren op het voorplein bij de hoofdingang.
Kom je met de trein dan pak je vanaf Station Den Haag Centraal bus 90 richting De Nachtegaal of bus 386 richting Oegstgeest. Vanaf Station Hollands Spoor neem je bus 18 richting Clingendael en stap je bij Station Den Haag Centraal over op bus 90 of bus 386.
Louwman Museum
Leidsestraatweg 57, Den Haag