Wat heeft Jantje in zijn mandje?
Haagse Jantje is een icoon. Een standbeeld naar een kinderliedje, waarbij Jantje behalve een hoed met een pluim ook een mandje aan zijn arm draagt. De beeldhouwer heeft bedacht dat daarin paddestoelen moesten. En er ook een heerlijk recept bij geleverd.
Paddestoelen
Het liefste standbeeld van Den Haag is zonder meer Haagse Jantje aan de Lange Vijverberg. Het bronzen beeld van een jongetje met de pluim op zijn hoed ‘en aan zijn arm een mandje’ is bij iedereen in Den Haag bekend en geliefd. Jantje wijst met ‘zijn vinger en zijn duim’ naar het Binnenhof, de plek waar zijn vader (graaf Floris) woonde, althans zo wil het verhaal. Zijn wijsvinger en duim glimmen door de aanraking van mensen die het niet kunnen laten om Jantje een handje te geven.
Wie het kinderliedje kent over ‘in Den Haag daar woont een graaf en zijn zoon heet Jantje’, weet: daar staat Jantje. Maar wat zit er nou eigenlijk in zijn mandje? De beeldhouwer Ivo Coljé vervaardigde het beeld in 1976 in brons. In het mandje van Jantje stopte hij paddestoelen.
De ultieme champignonsoep
Wil je een originele Haagse Jantje soep serveren dan volgt hier het recept van Ivo Coljé.
Ingrediënten
600 gram (kastanje-)champignons inclusief eventueel cantarellen en andere champignons; een handvol gedroogd eekhoorntjesbrood; olijfolie; een teen (of twee naar smaak) knoflook, gekneusd; sjalotje, fijngehakt; bouquetgarni - tijm, peterselie - scheut witte wijn, water, peper, zout en room.
Bereidingswijze
Champignons fijn hakken. Niet alles. Een klein deel apart houden. In grote pan olijfolie, teen (of twee) knoflook en sjalotje fruiten tot ze glazig zien en dan de fijn gesneden champignons erbij. Laat rustig warm trekken en doe er vervolgens een scheutje witte wijn bij, het in water geweekte eekhoorntjesbrood en het bouquet garni.
Als de soep gaat geuren doe je de hele champignons erbij inclusief de andere tot ‘gaar naar bite’. Zout en peper toevoegen en een scheutje room. Smullen maar!
De tekst van het kinderliedje
In Den Haag daar woont een graaf,
En zijn zoon heet Jantje.
Als je vraagt waar woont je Pa,
Dan wijst hij met zijn handje,
Met zijn vingertje en zijn duim
Op zijn hoed draagt hij een pluim
Aan zijn arm een mandje
Dag mijn lieve Jantje!