den haag binnenhofden haag binnenhof hofvijverden haag paleistuinden haag lange voorhoutscheveningen-kurhaus-strandden haag grote marktden haag paleis noordeindescheveningen-pierden-haag-plein-terras

den haag binnenhof hofvijver

Vier seizoenen strandplezier in de familiebadplaats van Den Haag

Den Haag heeft twee ‘badplaatsen’, Scheveningen en Kijkduin. De laatste is de kleinste van de twee en profileert zich vooral als familiebadplaats. Kijkduin verenigt het beste van 2 werelden: de rust van een prachtig, schoon strand en duingebied, maar tegelijk ook volop mogelijkheden om te sporten, te shoppen en te genieten in van de gezellige restaurants!

De restaurants liggen vooral aan de zeekant van de boulevard en in een halve cirkel aan het Deltaplein, waar ook het NH Atlantik hotel gevestigd is. De winkels liggen aan de stadzijde. De boulevard ligt op de top van het duin.

Den-haag_kijkduin

Korte geschiedenis
Aan het eind van de 19e eeuw werden op Kijkduin enkele hotels gebouwd. Kijkduin was omstreeks 1900 niet veel kleiner dan de badplaats Scheveningen. De groei die Scheveningen daarna meemaakte, heeft in Kijkduin echter niet plaatsgevonden.

Kijkduin maakte van 1811 tot 1923 deel uit van de zelfstandige gemeente Loosduinen, die toen werd opgeheven. Sindsdien is Kijkduin onderdeel van de gemeente Den Haag, die de ruimte nodig had voor het bouwen van woningen. De eerste nieuwe woonhuizen in Kijkduin waren middenstandswoningen in wat nu bekend is als het Villapark Meer en Bos.

Den-haag_kijkduin

Villapark
Aan de voet van de duinen, grenzend aan de Haagse Beek en het natuurgebied Meer en Bos, ligt een bijzonder villawijkje. Het wijkje – villapark Meer en Bos - is ontworpen door de architecten J. Duiker en B. Bijvoet met als doel betaalbare woningen voor de middenklasse te realiseren.

De populaire filosofie van gezond wonen en toch dicht bij de voorzieningen van de stad moest hier gestalte krijgen. De wijk werd tussen 1921 en 1923 gebouwd door het Haagse bouwbureau Joh.D. van der Houwen en bestond uit 126 huur- en koopwoningen. Van de 126 woningen zijn er nu nog maar 56 over.

In de Tweede Wereldoorlog is als gevolg van de bouw van de Atlantik Wall meer dan de helft van de woningen in Kijkduin gesloopt, waaronder een deel van de woningen van Villapark Meer en Bos. En na de oorlog is ook nog een aantal bouwvallige woningen afgebroken.

Den-haag_kijkduin

Cottage stijl en Amerikaanse stijl
De woningen bestonden uit diverse typen: cottage vrijstaand en twee-onder-één-kap met rieten dak en bungalow vrijstaand en drie-onder-één-kap met maasdak van rode of grijze leien. Door de veranda's, overhellende daken, lage raamstroken en de schoorsteen als dominant verticaal element is bij een aantal huizen de invloed van de Amerikaanse architect Frank Lloyd Wright onmiskenbaar.

De organische overgang tussen natuur en architectuur zie je in het materiaalgebruik (leien, leipannen, riet en baksteen), de daklijnen en in de groepering van de gebouwen.

Van middenstandswoningen tot luxe landhuizen
Na de oorlog zijn de villa’s opgewaardeerd tot woningen voor de welgestelden. In een aantal gevallen heeft dit geleid tot forse uitbreidingen en verbouwingen tot luxe landhuizen. Door deze verdichting en de behoefte aan gecultiveerde privé-tuinen met hagen en schuttingen ging de opzet van geschakelde woningen in een duinachtig landschap met lage open erfafscheidingen voor een deel verloren.

Enclave van kunstenaars
Vanwege de afgelegen ligging ten opzichte van het centrum van Den Haag was het destijds lastig om de woningen te verkopen en te verhuren. In de woorden van Remco Campert, die hier met zijn vader en diens vriendin (de dichteres en schrijfster Clara Eggink) in het huis aan de Duinlaan 143 gewoond heeft, werd de wijk in de jaren twintig en dertig 'een enclave van kunstenaars'.

De dichter J.C. Bloem woonde van 1937-1940 bij de familie Campert in huis. En de Duitse Dada-kunstenaar Kurt Schwitters woonde en werkte in de jaren twintig langere tijd in Villapark Meer en Bosch, ten huize van de Hongaarse kunstenaar Lajos d’Ébneth.

Trage ontwikkeling van Kijkduin
Na de Tweede Wereldoorlog resteerde slechts een aantal strandtenten en een Indisch restaurant. In de loop van de jaren zestig en zeventig is de bebouwing van Kijkduin volgens een aangepast plan van Van der Sluys (1962) tot stand gekomen.

De trage ontwikkeling van Kijkduin werd mede veroorzaakt door de gevolgen van de stormvloed van 1953. De versterking van de kust met puinduinen is pas in 1968 voltooid. En toen ging het ook in Kijkduin echt ‘los’, het werd in 2016 zelfs uitgeroepen tot Pokemon hoofdstad van Nederland waarbij de boulevard en duinen overspoeld werden door Pokemon zoekers. Lang niet tot ieders grote vreugde overigens.

Wat te doen in Kijkduin
Kijkduin is kleinschalig, kindvriendelijk, gastvrij, makkelijk bereikbaar en bovendien is het parkeren (nog steeds) gratis! Gedurende het hele jaar worden er allerlei evenementen georganiseerd voor jong en oud. Het is er leuk voor actievelingen én natuurvorsers, voor muziekliefhebbers, kunstliefhebbers of stiltezoekers.

Wandelen en fietsen
In de omgeving van Kijkduin kan je heerlijk wandelen en fietsen. Brede stranden en prachtige natuurgebieden, zoals bijvoorbeeld de beroemde zandmotor, zijn het uitgangspunt voor een perfect dagje genieten van wat de flora en fauna hier te bieden hebben.

De Westduinen, Solleveld, Landgoed Ockenburgh en het Hyacintenbos vormen samen een groot natuurgebied met een wettelijk beschermde internationale status. Zo is Solleveld, het gebied ten zuiden van het Deltaplein een zeer oud duingebied van maar liefst 4000 jaar oud. Ten noorden van Kijkduin vind je het Westduinpark en Meer en Bosch. Beide ook gratis toegankelijk.

Bij de VVV, gevestigd in hotel NH Atlantic op de boulevard, zijn wandel-en fietsroutes verkrijgbaar. Wil je een fiets huren? Bij Orie Rijwelen in Loosduinen/Kijkduin kan je e-bikes, dames en heren fietsen, kinderfietsen en kinderzitjes huren. Kijk voor meer informatie op de website.

Beach-biken
Ben je wat sportiever ingesteld dan is het huren van een beachbike een leuk idee. Met een beachbike ervaar je het strand en de duinen op een heel andere, sportievere manier. Deze mountainbike met extreem dikke banden is uitermate geschikt om door het mulle zand te fietsen.

Huur een Beachbike bij Biek Bikes! Bij Biek Bikes kan je ook aanleggen voor een heerlijke kop koffie van Barbera, thee, smoothies en huisgemaakte sappen vanaf het zonnige terras. Eventuele reparaties aan je fiets, een lekke band plakken, ook dat doen ze bij Biek Bikes.

Kiteboarden
Jaarlijks worden er verschillende sportevenementen georganiseerd in en rondom Kijkduin. Bijvoorbeeld de triatlon en verschillende marathons. Enorm populair is het kiteboarden. Op Kijkduin kan je voor verschillende aanbieders kiezen. De Kiteboardschool heeft als enige ook eigen kleedruimte op het strand en je krijgt les van kampioenen. 1, 2 of 3 daagse cursussen worden gegeven op de zandmotor. Een uniek stuk strand even voorbij Kijkduin. Met als één van de vele voordelen: rust en laag water.

Shoppen
De winkelboulevard van Kijkduin is overdekt en heeft een gevarieerd aanbod aan winkels. Het wat dorpse karakter heeft zeker zijn charme en daarnaast krijgt de boulevard een facelift waardoor nog meer ondernemers zich aangetrokken zullen voelen tot dit winkelcentrum.

Kijkduin staat bovendien ieder jaar weer in de top tien van schoonste winkelgebieden van Nederland. Ook de veiligheid krijgt veel aandacht; in Kijkduin kunt je bij alle ondernemers veilig pinnen! Geen contant geld, wel zo veilig! In 2014 ontving Kijkduin het keurmerk Veilig Ondernemen (K.V.O.) uit handen van de minister van Justitie en Veiligheid.

Kids
Ook (kleinere) kinderen komen zeker aan hun trekken in Kijkduin. Zo ligt er op de boulevard, aan de zeekant, de boot van Kapitein Kijk. Hier kunnen kinderen lekker klimmen en klauteren. De draaimolen op het plein zorgt ook voor eindeloos veel plezier en vergeet niet een bezoekje te brengen aan het Juttersmuseum van Ome Jan, waar kinderen hun jutterdiploma kunnen halen.

Overnachten
Wil je langer op Kijkduin blijven dan kan je een kamer boeken in het hotel NH Atlantic, pal aan zee gelegen op een duintop. Het bungalowpark Roompot Kijkduin ligt pal achter de duinen en is een prima alternatief voor een langer verblijf met kinderen. Behalve een bungalow huren kan je op het terrein van Roompot Kijkduin ook kamperen.  

Kiteboardschool.nl

Een korte video over wat je kan verachten van de Kiteboardschool op Kijkduin. 

Locatie

Reageer op dit artikel
Mail de redactie
Share dit artikel op Facebook!
Tweet dit artikel op Twitter!
Deel dit artikel!