scheveningen-pierden haag binnenhofden haag binnenhof hofvijverden haag lange voorhoutden haag grote marktscheveningen-kurhaus-strandden haag paleis noordeindeden-haag-plein-terrasden haag paleistuin

den haag paleistuin

In Loosduinen liggen de oudste wortels van Den Haag

Het had weinig gescheeld of Loosduinen, een voormalig Westlands tuindersdorp en in 1923 door Den Haag ingelijfd, was het politieke hart van Nederland geworden. Nu nauwelijks meer voor te stellen, maar in de 13de eeuw een reële optie voor de graaf van Holland, Floris IV. Zijn jagershart klopte echter sneller dan dat van zijn voorvader.

Evenals Den Haag is het oude dorp Loosduinen ontstaan op een strandwal, waar tegen het einde van de twaalfde eeuw een 'villa' (boerderij) werd gesticht door graaf Floris III. Floris IV stichtte omstreeks 1230 in Loosduinen een Cisterciënzer klooster  en schonk dat vervolgens aan adellijke nonnen.

Den-haag_loosduinen-abdijkerk

Van het gehele Cisterciënzer kloostercomplex heeft alleen de huidige Abdijkerk alle eeuwen getrotseerd en is daarmee meteen het oudste stenen gebouw van Den Haag. Met het klooster en de kerk kreeg het dorp Loosduinen een aanzuigende werking. Het klooster werd gefinancierd door adellijke families en ambachtslieden trokken er naar toe voor werk en woning.

Verder weg op de zelfde strandwal vond Floris IV een andere hoeve, voor de jacht gunstiger gelegen bij bos en duinmeer. Dat werd het Binnenhof, met als oudste deel de Ridderzaal. Het dorp dat er omheen ontstond, Die Haghe, is het huidige Den Haag.

Het wonder van Loosduinen
Nadat Willem II, een nakomeling van Floris IV, in Aken tot Rooms-Koning werd gekroond, trouwde zijn zus Margaretha in 1249 in Mainz met de Thüringse graaf Herman I von Henneberg-Coburg. Margaretha en Herman woonden merendeels in het familiekasteel te Coburg, maar van tijd tot tijd verbleven zij ook in een hofstede bij Loosduinen. Daar beviel zij in 1276, volgens een hardnekkige mythe, op één dag van 365 kinderen en stierf diezelfde dag met haar kinderen. Dit zou haar straf zijn voor het wegjagen van een bedelaar. Met dit 'wonder van Loosduinen', verwierf het dorp enige status als bedevaartsoord voor kinderloze vrouwen. Zij hoopten door het aanraken van de doopbekkens in de Abdijkerk alsnog zwanger te worden.

Den-haag_loosduinen-molen

De dorpskern
Het tegenwoordige stadsdeel Loosduinen is veel kleiner dan het oorspronkelijke gebied en bestaat hoofdzakelijk uit woonwijken die in de laatste drie decennia op voormalige tuinderijen zijn gebouwd. In het centrum kan je de Abdijkerknog bezoeken. Ook vind je er naast de oude Korenmolen uit 17121 een aardig museum over de geschiedenis van Loosduinen.

Het Hemels Gewelf
Aan de zeekant van het stadsdeel ligt de badplaats Kijkduin. Loosduinen wordt doorsneden door parken en duingebieden. Meer en Bosch en het landgoed Ockenburgh zijn fijne plekken voor een wandeling. Ockenburgh grenst aan de zeekant aan de zogenaamde ‘Puinduinen’, waar je het beroemde kunstwerk ‘Het hemels gewelf’ van James Turell kan bekijken.

Den-haag_loosduinen-hemels-gewelf

Al liggend op een monumentale bank kan je zien hoe de hemel de vorm van een gewelf kan aannemen. Op een nog iets hoger gelegen duin staat zo’n zelfde bank. Van daaraf heb je een schitterend uitzicht over zee, Kijkduin en het Westland. In het verlengde van Ockenburgh ligt het Hyancinthenbos. Vooral eind april, begin mei een bezoek waard. Het bos is dan veranderd in één paars/wit, lila tapijt met decoratieve varens. Prachtig om te zien.

Den-haag_loosduinen-hemels-gewelf

Madestein
In Madestein, een betrekkelijk nieuw wandel-en sportpark tegenover de hoofdingang van Ockenburgh, ligt 'De Stenen Kamer'. Deze gerestaureerde stenen fundering van deze 13de eeuwse adellijke hoeve Huis de Camp, vertegenwoordigt een aanzienlijke landschappelijke en archeologische waarde.

Het oudste gedeelte van de hoeve dateert uit de 13de eeuw. In de 14de en 15de eeuw is het complex een aantal malen verbouwd. Van de aangebouwde stenen kamer zijn heeft slechts de stenen fundering de tand des tijds weerstaan. In de Middeleeuwen was baksteen een kostbaar bouwmateriaal. Alleen de kerk en de adel konden zich dat veroorloven.

Den-haag_loosduinen-madestein

Daarom was een woning van steen uitzonderlijk. Zo’n stenen kamer straalde gezag en rijkdom uit en gaf de eigenaar de status van een edelman. Madestein heeft ook een kinderboerderij en moestuin. Je kan er tevens een bootje huren.

Bereikbaarheid
Loosduinen is gemakkelijk te bereiken met tram 2 (Kraaijenstein), halte Abdijkerk. Kom je met de auto dan kan je relatief gemakkelijk parkeren rondom de Abdijkerk. Daar ligt ook het museum en kan je de oude Korenmolen bewonderen.  

Den-haag_loosduinen

Reageer op dit artikel
Mail de redactie
Share dit artikel op Facebook!
Tweet dit artikel op Twitter!
Deel dit artikel!